ГОРАНЦИ ДАНАС

Међу познатима пореклом из Горе прво место припада партизановом играчу и беку Југославије Фахрудину Јусуфи. Кратко је био и тренер ФК Партизан, од 1. јул 1987. до 12. септембра 1988. Данас, донекле, његов наследник је Миралем Сулејмани. Кошаркаш Зуфер Авдија је такође горанског порекла.

Новинар, писац Зејнел Зејнели је истакнути горански интелектуалац. Међу песницима је најистакнутији Хамид Исљами. Веома популаран у иностранству, а мање познат у домаћој јавности је и оперски певач и полигота Џемил Реџепи.

Горанска народна ношња припада општем балканском типу, делимично је сачувана и користи се у свакодневној употреби, мада је талас европеизације и овде све присутнији. Овим променама подложнија је мушка ношња, док женска показује већу жилавост. Старије жене су отпорније на промене и још чувају и одржавају изворну ношњу.

 

БАЈРАМ

Горанци на идентичан начин као и други муслимани празнују Рамазански и Курбан-бајрам. У горанским селима је устаљено да након бајрамске молитве колективно одлазе на гробље, а онда долазе кућама и честитају Бајрам

ЂУРЂЕВДАН

Горанци вековима празнују Ђурђевдан. Tраје скоро недељу дана, чија су прва два најзначајнија. Сам празник почиње 5. маја, даном који се назива Потке, а главни дан је 6. маја и назива се Ден Ђурен.

Design a site like this with WordPress.com
Get started